Persoonlijkheidsstoornissen

Wat is een persoonlijkheidsstoornis?
Er zijn verschillende persoonlijkheidsstoornissen. Hieronder staan een aantal kort beschreven:

Borderline-persoonlijkheidsstoornis
Wanneer je een borderline-persoonlijkheidsstoornis hebt, voel je je vaak niet in balans, maar juist erg instabiel. Je kunt (ook voor jezelf) soms onvoorspelbaar reageren. Je voelt je snel afgewezen en bent bang om in de steek gelaten te worden. Doorgaans heb je weinig grip op je emoties: de kleinste aanleiding kan je erg raken en je bijvoorbeeld onredelijk boos maken. Soms lijkt je juist onaangeroerd door gebeurtenissen die mensen doorgaans erg van streek zouden maken. Op dat soort momenten voel je jezelf eerder vlak en gevoelloos.

Schizoïde-persoonlijkheidsstoornis
Als je een schizoïde-persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je weinig behoefte aan contact met andere mensen en beleef je geen plezier aan hechte relaties. Het liefst doe je alles alleen. Je hebt meestal geen partner en voelt niet de behoefte ergens bij te horen.
Als je een schizoïde persoon bent, ben je vaak teruggetrokken, erg stil in het contact met anderen en lef je vaak geïsoleerd. Vanaf je pubertijd heb je doorgaans geen behoefte gehad aan seksueel contact of een gewone knuffel van een ouder of vriend.
Op de omgeving zal iemand met deze stoornis vaak wat kil en afstandelijk overkomen. Maar het maakt iemand met een schizoïde persoonlijkheid niet uit wat mensen van hem of haar denken. Er zijn maar weinig dingen waar iemand met deze persoonlijkheid plezier aan beleeft. Eigenlijk is er niets dat hen echt gelukkig (of verdrietig) maakt.

Paranoïde-persoonlijkheidsstoornis
Bij een paranoïde-persoonlijkheidsstoornis heb je een diepgaand wantrouwen en achterdocht naar andere mensen. Omdat je andere mensen als een bedreiging ziet, ben je vaak angstig, agressief en interpreteer je de bedoelingen van anderen als kwaadwillig. Je reageert daardoor kwaadaardig en wantrouwend.
Hierdoor heb je problemen in het contact met andere mensen en zijn er veel conflicten.
Je zal je anderen niet snel aan je binden; je zal steun, bescherming en waardering van anderen afwijzen of met veel wantrouwen; leef je vaak geïsoleerd en zoek je oplossingen voor problemen liever in jezelf; heb je soms ook psychotische klachten.

Dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis
Als je een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je vaak een grote mate van controle en perfectie in je dagelijkse leven en streef je hierbij naar overzichtelijkheid en voorspelbaarheid. Je bent erg bang dat als je het niet precies zo doet zoals jij denkt dat het moet, er dan iets ergs gebeurt. Dit maakt een flexibele en ontspannen houding voor jou extra lastig.
Je omschrijft jezelf als een echte perfectionist en hebt een hoog streefniveau. Je houdt van orde, planning en regelmaat en hebt oog voor detail. Het liefst regel je alles tot in de puntjes. Hierdoor vind je  het afmaken van een taak vaak moeilijk. Je bent weinig flexibel en niet geneigd tot zelfkritiek.
Je gedrevenheid, en ook je sterk kritische inslag hangt samen met angst voor afwijzing, straf of beschuldiging. Je praat in termen van ‘moeten’ of ‘zou moeten’, je doet bijna alles met grote inzet en perfectionisme.
In intieme relaties kun je bang zijn de controle te verliezen. Ook raak je soms in de war door heftige gevoelens van kwaadheid of voel je je tekortgedaan. Je wekt de indruk heel autonoom te zijn, terwijl je voortdurend piekert over hoe anderen over je oordelen.

Afhankelijke-persoonlijkheidsstoornis
Als je een afhankelijke-persoonlijkheidsstoornis hebt, denk je dat je dingen alleen niet kunt. Je hebt weinig vertrouwen in je eigen kunnen om ergens alleen aan te beginnen, ergens alleen naartoe te gaan of zelf beslissingen te nemen. Je ervaart de steun, bescherming en waardering van meestal één belangrijke ander als de oplossing voor dit probleem en hebt er alles voor over om deze persoon aan je te binden.
Je identificeert je vaak met anderen die in jouw ogen beter zijn opgewassen tegen het leven. De negatieve inschatting van je eigen mogelijkheden leidt tot functioneren onder je kunnen. Met een afhankelijke persoonlijkheid heb je veel advies en geruststelling van anderen nodig en zul je een ander al snel om hulp vragen.
Je ziet jezelf vaak als hulpeloos en minderwaardig en je bent niet graag alleen. Je probeert het anderen naar de zin te maken en gaat ruzies uit de weg, om maar niet te worden verlaten. Je bent altijd aardig en lief, maar cijfert jezelf vaak weg. Dit levert veel stress en angst op.